Mei 2018

Wat hebben we weer veel gedaan in de afgelopen maanden. Ben Bus rijdt nog steeds met ons door Leesstad en stopt bij de verschillende haltes. Bij halte 9 ging het over Kunst. Groep 4 tot 8 heeft zich bij dit thema aangesloten en we hebben met groep 3-5 en groep 6-8 een project gehouden over Kunst. We hebben veel geleerd over verschillende kunstenaars, o.a. over Johannes Vermeer, Kandinsky, Pieter Bruegel, Matisse. We gingen eerst a.h.v. kijkvragen allerlei kunstwerken van de kunstenaars bekijken en daarna gingen we ook zelf kunst maken. Tot slot gingen we verwoorden en evalueren wat we hadden gedaan en gemaakt. Het was een heel leerzaam en geslaagd project.

Bij halte 10 ging het over Dieren, ook een leuk en interessant thema waar met veel plezier aan gewerkt hebben. We werken de komende tijd veel over de natuur. Met de aardrijkskundelessen gaat het over “Beestjes in de buurt”, thema 11 van Lijn 3 gaat over de hut en we hebben een heel leuk uitstapje gehad naar “de Melkschuur”. We mochten vissen met schepnetten in de sloot, we leerden allerlei weetjes over weidevogels en we zochten naar bloemen en planten in het veld.

We genieten van het mooie weer en we merken ook al dat het einde van dit schooljaar in zicht komt. De komende tijd zullen we verschillende toetsen maken en daarmee kunnen we laten zien wat we allemaal geleerd hebben. Daarnaast blijft er gelukkig nog voldoende tijd over voor veel leuke dingen: het project over de Camping, de Circusdag en een uitstapje naar De Kievit. Daarover de volgende keer meer!


Maart 2018

Ben Bus reed weer verder met ons na de kerstvakantie.

Bij halte 6 werd het feest. We hadden veel plezier bij dit thema. We zijn goed in feestjes vieren. Zo vierden we dat we al honderd dagen op school zitten en dat we alle letters kennen. “Het honderd-dagen-letterfeest”. Geweldig! Met een heerlijke cijfer-lettertaart, verklede kinderen en juffen, champagne en letterchips. We deden spelletjes en een speurtocht waarbij we goed moesten lezen. Ook deden we letterbingo. Aan het einde van de ochtend kwamen onze ouders. Voor hen hadden we een verrassing. We gingen een verhaal voorlezen. Daarna kregen we een verrassing: een letterdiploma! We zijn er supertrots op!

Ondertussen reed Ben Bus verder met ons. We kwamen aan bij halte 7. Daar leerden we veel over het heelal met de zon, de maan, de sterren en de planeten.

We weten nu ook hoe het komt dat het dag en nacht wordt en hoe het gaat als de zon opkomt en weer ondergaat. Ook weten we hoe het komt dat we soms maar een stukje van de maan zien. Daar kunnen we thuis wel meer over vertellen.

Inmiddels zijn we met Ben Bus bij halte 8 aangekomen. Hier hebben we een schat gevonden. We hebben het ook over verzamelen van schatten. En dat kan van alles zijn: stenen, plaatjes, munten, postzegels enz.

We hebben in de afgelopen weken een geschiedenisproject gehad. We leerden over onze eigen geschiedenis. We keken naar onze babyfoto’s. Sjonge, wat zijn we veranderd zeg!

Daarna leerden we over de tijd dat onze ouders jong waren en we gingen nog verder terug, naar de tijd dat onze opa’s en oma’s jong waren. We gingen op bezoek bij een oma van een van de kinderen. We zagen speelgoed van vroeger en luisterden naar een verhaal uit een boek van vroeger.

We zijn benieuwd wat we de komende weken weer gaan leren. In ieder geval blijven we lekker lezen. Dat kunnen we al heel goed!

Groeten van de kinderen van groep 3 en de juffen.


Januari 2018

Wat hebben we al weer veel gedaan in de afgelopen tijd. Met rekenen oefenen we veel in + en – sommen tot 20 en we zijn met de projectlessen bezig geweest met klokkijken, we oefenden zelfs met een “levende” klok…

Met Ben Bus reizen we nog steeds door Letterstad en we zijn inmiddels bezig met thema 6: FEEST! We hebben een echte feesthoek in de klas waar we ons kunnen verkleden, pakjes kunnen inpakken, verlanglijstjes maken, slingers ophangen en vooral veel plezier hebben, want feest is superleuk!!

Thema 4 was “Op wielen”, in dat thema hebben we veel geleerd over vervoer en vooral over de hulpdiensten, politie, ambulance en brandweer. Thema 5 ging over “Mijn lijf”, we leerden veel over gezondheid maar ook wat er gebeurt als je naar het ziekenhuis moet. En nu zijn we dus alweer bij thema 6 over feest, we hebben in december ook feest gevierd. Sint en zijn pieten kwamen op bezoek bij ons in de klas en we zijn verwend met een  mooi cadeau en heerlijk snoepgoed.

Het was ook fijn dat we weer het kerstfeest met elkaar konden vieren, het feest van het Licht omdat Jezus als Redder naar de wereld is gekomen. We hadden een kerstdiner op school met lekkere hapjes en veel gezelligheid. Gelukkig hadden we daarna 2 weken vakantie, tijd om even heerlijk uit te rusten.

In de komende weken maken we de CITO toetsen van M3 en de wintersignalering wordt afgenomen zodat we kunnen laten zien wat we allemaal al kunnen en hebben geleerd.  Best drukke weken dus maar gelukkig gaan we met lijn 3 verder over Feest en feest moet je vieren: alle letters zijn in de afgelopen periode aangeleerd (ons klankenbord zit helemaal vol…)

En we zitten 100 dagen in groep 3 dus tijd voor “het 100 dagen-letterleesfeest”. Daar hebben we natuurlijk heel veel zin in en daarover vertellen we de volgende keer meer.

Feestgroetjes van de juffen en kinderen van groep 3


 Oktober 2017
 We zitten alweer 9 weken in groep 3.  

Ben Bus is met ons door letterstad gereden en we zijn al heel veel letters tegengekomen onderweg.

We kunnen al veel letters lezen.

 

Ons klankenbord is al gevuld met heel veel letters. In augustus was er nog geen letter op te zien…

….en na de herfstvakantie ziet het klankenbord er zo uit:

En met die letters kunnen we ook zelf woorden maken.

In thema 1 leerden we naast veel letters ook over “de nieuwe groep”. We leerden hoe we werken in groep 3, we leerden hoe we schrijven in de schriften en waar je begint met het lezen en schrijven. Onze laatjes werden iedere dag voller met schriften.

In thema 2 leerden we over “de boom”. We mochten kastanjes zoeken en van de appels van de boom maakten we heerlijke appelmoes.

In thema 3 werkten we over “smakelijk eten!” In de klas maakten we een restaurant en maakten heerlijke lettersoep. Van de letters in de soep maakten we weer nieuwe woorden.

Elke donderdag genieten we van de gymles. De gymzaal is heel groot, maar we zijn daar al helemaal aan gewend. Wat is dat leuk: we zwaaien aan de touwen en ringen, springen op de trampoline. Elke keer is het weer een verrassing wat we gaan doen.

Op school spelen en werken we met elkaar. Hier leren we veel van. Speciaal tijdens de lessen die gegeven worden uit de methode Kwink leren we onszelf kennen en leren we met elkaar omgaan.

We hebben ontdekt dat we groeien. Natuurlijk merken we dat onze schoenen regelmatig te klein zijn of dat we af en toe een nieuwe broek nodig hebben. Maar we leerden ook dat groeien betekent dat je nieuwe dingen leert.

Om het fijn te hebben met elkaar zijn afspraken nodig.

We merken dat het prettig is als we elkaar de ruimte geven. We hebben geleerd dat iedereen mag zeggen wat hij vindt en ook hoe je dat op een aardige manier kunt zeggen.

We leerden wat je moet doen als je boos bent en hoe je weer kunt afkoelen.  In groep 3 leren we graag en op verschillende manieren. We doen het leren met elkaar.

Samen gaan we verder op reis met Ben Bus, want we kunnen niet wachten op de volgende haltes. Er is vast weer veel te beleven.

Tot de volgende keer met meer nieuws uit groep 3.


Augustus 2017

Deze vrolijke kinderen op de foto zijn de kanjers van groep 3. We zijn nog een klein beetje in vakantiestemming en daar past een ijsje heel goed bij. En we stralen helemaal want we hebben het samen reuzeleuk in groep 3. We zijn de kleinste groep van de school want er zitten maar 13 kinderen in onze groep. We hebben 2 juffen: juf Gera en juf Anneke. Wat we het allerleukste vinden is dat we op reis gaan met elkaar…niet echt hoor, maar met Ben Bus gaan we met Lijn 3 op reis door Leesstad. Onze groep mag als eerste gaan werken met deze nieuwe leesmethode en daar hebben we heel veel zin in…we zijn zelfs al ingestapt en onderweg…Naast lezen doen we natuurlijk nog een heleboel andere dingen, daarover vertellen we een volgende keer meer.

Hartelijke groet van de juffen en kinderen van groep 3