Juni 2018

Plats! met een harde zwaai belandt het schepnetje in de sloot. ‘Juf ik zeg hem echt, ik zag een kikker’. Ik kijk naar de smurrie in het netje, ach ik ga er maar voor! Ik steek mijn handen in het netje en leeg hem in de emmer. Hé jammer geen kikker, maar wel vol andere waterdiertjes. Vol trots lopen de kinderen rond met hun vangst. Samen kijken ze op de zoekkaart. Sommige kinderen staan druk te scheppen, andere hangen boven de bakken om te kijken welke waterdiertjes er allemaal al gevangen zijn. Waterslakken, kikkers, visjes, schaatsrijders, bootsmannetjes en zelfs een baby salamander. Wij zijn naar de Melkschuur in de zuidpolder geweest. We hebben een erg plezierige ochtend gehad!


Maart 2018

In groep 5 doen we aan groeien en bloeien. Letterlijk! We zijn gestart met het project moestuintjes. De kinderen hebben allemaal twee moestuintjes gekregen die ze moeten verzorgen. De kinderen konden kiezen uit: zonnebloem, tomaat, radijs, komkommer of wortel. De zaadjes van de moestuintjes zijn net geplant. We hopen dat ze door onze goede zorgen goed kunnen groeien en uitbloeien tot iets moois.

Verder hebben we de afgelopen weken gewerkt over de Olympische spelen. We hebben de standen bijgehouden van de Nederlandse sporters en geleerd waar de Olympische spelen vandaan komen. De Olympische spelen past mooi bij het geschiedenis thema: Grieken en Romeinen. Daar werken we nu nog steeds over. Wisten jullie dat een Romeinse grondsoldaat wel 28,5 kilo aan spullen en kleding moest dragen op hun lange tocht naar het legerkamp. En dat de Grieken vroeger allemaal naast elkaar op de wc zaten (zonder muren er tussen). Dat zal wel gestonken hebben! We leren een heleboel nieuwe dingen hier in groep 5, tot de volgende keer!

Januari 2018

Groep 5 is het jaar 2018 goed begonnen. De kinderen hebben allemaal een eigen doel bedacht voor 2018. Dit kan een doel zijn voor thuis of voor op school. De doelen zijn erg verschillend van ‘beter worden in rekenen’ naar ‘meer huisdieren kopen’ of ‘een goede voetballer worden’. Ook hebben we de eerste spreekbeurten alweer gehad. Wat doen ze ontzettend hun best!

Met aardrijkskunde zijn we aan het werk over Nederland. Hoe ziet Nederland er uit? Provincies? Wat zijn dat eigenlijk en hoeveel heeft Nederland er? De hoofdsteden van de provincies? De kinderen hebben het allemaal zelf opgezocht in de atlas. Dat was een leuke ervaring. Verder gaan we nog op onderzoek naar de dieren in Nederland, de werking van een kompas, het maken van een kaart en leuke plaatsen om te bezoeken.

We zijn hard aan het oefenen voor de cito toetsen die volgende week gaan beginnen. De kinderen mogen als ontspanning tijdens de cito week een eigen puzzelboek, kleurboek of tijdschrift mee nemen.


November 2017

Groep 5 is de afgelopen weken op vrijdagmiddag heel creatief bezig geweest. Onder leiding van een aantal moeders hebben de kinderen 4 keer een les gehad. Het thema was: Herfst!
Een van de lessen was werken met papier-maché. Leuke, kleine paddenstoelen en mooie grote pompoenen, leuk om te doen. Een volgende les moesten deze knutsels natuurlijk geverfd worden in mooie herfstkleuren. Maar ook ander schilderwerk kwam aan bod.
Heel iets anders was het koken en bakken. Warme appelbollen, groentesoep, appelmoes, gegratineerd stokbrood; de kinderen hebben heel veel verschillende lekkernijen zelf gemaakt én na afloop van de les de rest van de klas erop getrakteerd. Dat was een leuke verrassing!
Prachtige herfstwerkstukken werden gemaakt bij het ‘handletteren’. Met veel geduld werkten de kinderen aan een mooi resultaat!
Dit alles zou niet mogelijk geweest zijn zonder de hulp van heel veel creatieve moeders. De kinderen van groep 5 hebben veel geleerd en ook enorm genoten!

Augustus 2017

Twee juffen, 27 gezellige en leuke kinderen, één groep en…een heleboel tablets!

Dat is natuurlijk groep 5 van de Koningin Beatrix School. Weer een nieuw jaar hard werken op onze tablet. Hard werken en enthousiast mee doen kan deze groep goed! Opdracht voor opdracht, lekker overzichtelijk en ieder kind werkt op niveau en krijgt dus een goed afgestemd aanbod. En dat werkt heel goed!

Behalve onze tablets leren we veel van en met elkaar: Goed van start, KWINK en PBS. In de middagen is er ruimte voor oa. wereldoriëntatie, sociale vaardigheden en creativiteit. We zijn er al achter gekomen dat de wereld rond is en dat hij helemaal op een kaart past! Ook hebben we de weg naar de gymzaal gevonden op de fiets. Best spannend zo’n eerste keer maar wat doen ze het goed!​