Juni

En we vliegen naar… Elke dag stond het vliegtuig klaar in de klas en werd er naar allerlei landen gevlogen. We werkten namelijk over het vliegveld. Natuurlijk zijn we ook echt naar het vliegveld geweest en hebben daar allerlei opdrachten gedaan. We hebben geleerd dat er verschillende soorten vliegtuigen zijn en we hebben geleerd wat je allemaal moet doen en nodig hebt voor je kan gaan vliegen.

Als laatste thema van het jaar werken we over het circus. Er is een circus gemaakt waar verschillende optredens zijn. Ook hebben we een circusdag gehad met de hele school! ´s Morgens hadden we een circuit met allerlei circusoefeningen en ´s middags moesten we met de klas een act maken en hadden we de circusvoorstelling met de hele school.

Wat we die dag gezien en geleerd hebben wordt nu toegepast in ons eigen circus.

En zo zitten we alweer in de laatste weken van dit schooljaar! Nog even de laatste loodjes en dan hebben we vakantie.

Mei

De afgelopen tijd zag het er fleurig uit in de klas. Er ging van alles groeien en bloeien. We werkten namelijk over de tuin en de bloemen en planten. Er is een bloemenwinkel gemaakt en de huishoek had er een tuin bij gekregen die ze mooi konden maken. We leerden over de verschillende bloemen en planten en hebben zelf moestuintjes gezaaid, bruine bonen op watten laten groeien en we hebben allemaal een stekje gekregen van een plant.

Er hoorde ook een uitje bij dit thema naar de gerberakwekerij. Dat was leuk en leerzaam en ook daar kregen we een stekje mee en een bloeiende gerbera!

 


Maart 2018

Na de kerstvakantie zijn we gestart met het thema supermarkt.

Met elkaar hebben we bedacht wat er nodig is voor een supermarkt. Daarna zijn we gaan sparen voor lege verpakkingen van etenswaren die we in onze supermarkt konden zetten. Zo bouwden we samen een mooie supermarkt in de klas.

We hebben geleerd dat een supermarkt verschillende afdelingen heeft en dat alles netjes gesorteerd is.

Om dingen te kopen in onze supermarkt hadden we ook geld en een portemonnee nodig. Dat hebben we allemaal zelf gemaakt en iedereen had ook een pinpas om mee te betalen.

Natuurlijk hebben we ook een bezoek gebracht aan een echte supermarkt. In groepjes hebben we de supermarkt bekeken en een vragenlijst over de supermarkt ingevuld. Zo leerden we nog meer over de supermarkt.

Iedere groepje moest ook iets kopen. Eenmaal op school bleken dat ingrediënten te zijn voor mini worstenbroodjes. Die hebben we daarna gemaakt en lekker opgegeten.

 


Januari 2018

De laatste maanden stonden in het teken van sint en kerst. Omdat we niet alleen maar de nadruk wilden leggen op sinterklaas en al de spanning die er al bij komt kijken hadden we een overkoepelend thema: Post.

Samen hebben we nagedacht wat er allemaal hoort bij de post en hebben we bedacht dat er een postsorteercentrum moest komen met een postkantoor. Daarvandaan konden de postbodes aan het werk. Ieder groepje had zijn eigen brievenbus waar de post bezorgd kon worden. Sinterklaas ontvangt ook graag post dus was er ook een pietenhuis met brievenbus.

Rond het thema sint en post hebben we ook reken- en taalactiviteiten gedaan. We hebben onder andere een rekenspel gedaan met kruidnoten: het kruidnoten piramidespel. Van kruidnoten wordt een piramide gemaakt van rijen van 1 tot 6 kruidnoten. Welk cijfer je met de dobbelsteen gooit, die rij kruidnoten mag je opeten.

Op 5 december hebben we een erg leuk sinterklaasfeest op school gehad. Sinterklaas is toen op bezoek geweest in onze klas en zijn we allemaal verwend met een mooi cadeautje.

Na het sinterklaasfeest zijn alle sinterklaasspullen opgeruimd, maar de postspullen nog niet. Daar gingen we nog gewoon mee verder en werd het thema kerst toegevoegd.

En wat is er dan leuker om kerstkaarten te maken voor andere mensen. Het ouderenfonds had een actie om kerstkaarten te maken voor eenzame oudere mensen. Daar hebben wij aan meegedaan samen met nog andere klassen van de school.

Met de Bijbelverhalen kwamen de kerstverhalen natuurlijk aan de orde en hebben we mooie

kerstliederen met elkaar gezongen. Samen met groep blauw, groep 3 en groep 4 hebben

we ook een mooie viering gehad.

De woensdag voor de kerstvakantie hadden we een kerstdiner in de klas. Dat was erg gezellig. Iedereen had wat lekkers meegenomen om te eten en te drinken waar we lekker van hebben gesmuld. Die avond hebben we afgesloten door met de hele school een aantal kerstliederen te zingen op het plein.

Na nog 2 dagen school konden we toen heerlijk genieten van de kerstvakantie.


Oktober 2017

Na ons kunstthema zijn we gestart met het thema ‘Brandweer’.

We zijn gestart met een toneelstukje over een kat uit de boom redden. Daarna zijn we gaan bedenken wat een brandweer nog meer doet.

Van de grote schroeven en moeren zijn we een brandweerauto gaan maken en daarbij een kazerne waar we zelf brandweer konden spelen.

We hebben ook bezoek gehad van de echte brandweer. Zij hadden een kleine brandweerauto mee waar ze ons alles over verteld en laten zien hebben. Dat was erg leerzaam.

 

Van papier-maché hebben we een brandweerhelm gemaakt. Die konden we goed gebruiken bij de afsluiting van ons thema. We hebben het thema afgesloten met een brandweer-gym waarbij we een brandweer diploma verdiend hebben. Natuurlijk hebben we daarbij onze helmen opgezet.


Augustus 2017

Wij zijn de rode klas en wij zitten met kinderen uit groep 1 en 2 in de klas. Na de zomervakantie zijn we weer met veel plezier gestart. Er zijn kinderen naar groep 3 gegaan en er zijn nieuwe kinderen en een nieuwe juf bijgekomen.

De eerste weken op school zijn we gestart om elkaar weer even wat beter te leren kennen door over het thema ik en mijn familie te werken.

Tijdens de eerste weken is het ook heel belangrijk dat we met elkaar nadenken over de regels en afspraken op school en in de klas. Elke week staat een regel centraal waar we extra op letten.

Inmiddels zijn we een nieuw thema gestart: Kunst.

We hebben met elkaar nagedacht wat we er al van weten en wat we willen leren over het thema. Met elkaar hebben we bedacht wat voor hoek er in de klas moest komen. Het is een atelier geworden waar je kan schilderen en beeldhouwen. De kinderen hebben samen met de juf bedacht hoe dat eruit moest zien.

Tijdens het thema wordt een heleboel verschillende kunst gemaakt.  We leren verschillende beroemde kunstenaars kennen en kijken naar hun werk.

Met taal leren we er nieuwe woorden bij zoals schildersezel, atelier, beeldhouwen, palet en praten we met elkaar over het thema. Ook leren we nieuwe letters:  de k van kunst.

Tijdens de rekenactiviteiten leren we vormen, kleuren en doen we spelletjes met getallen.

Naast deze activiteiten luisteren we aan het begin van de dag naar Bijbelverhalen en leren we mooie liederen, gaan we elke week gymmen, hebben we muziek, leren we Engels van onze Engels vriendje Tom en spelen we heerlijk in de klas met alle materialen die we hebben en in de hoeken.

Groetjes van de rode klas en juf Marita Tuin en juf Ingeborg van Hoek